24 Aralık 2010 Cuma

'Kirli şehir İzmir' sözünü Çelik'ten önce CHP'li Arısoy söylemiş

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in, 'İzmir burnu akmış, kir pas içinde bir çocuk gibi' sözleri tartışılırken daha ağırının, başka önemli isimler tarafından da söylendiği ortaya çıktı

.
Bunların başında CHP Bayraklı İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Arısoy'un, "Türkiye'nin 81 vilayetini gezdim, İzmir kadar kirli başka yer görmedim." sözleri ve spor yorumcusu Erman Toroğlu'nun, "Turistin tuvaleti gelse, gidecek yer yok. Nasıl bir İzmir bu?" eleştirisi bulunuyor.
İzmir'in yüzde 65'inin gecekondu olması, ekonomi, spor ve sanat gibi alanlardaki geri kalmışlığı, her fırsatta şehrin önemli isimleri tarafından dile getiriliyor. Ege Bölgesi'nin incisi İzmir için zaman zaman 'megaköy', 'gecekondu şehri' yakıştırmaları yapılıyor. Bazen bu eleştiriler yüksek sesle dile getiriliyor. CHP'li başkanın yönettiği İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik ilk önemli eleştiri, yaklaşık bir yıl önce yine CHP'li bir isim tarafından yöneltildi. Bayraklı İl Genel Meclisi Üyesi Arısoy, "Türkiye'nin 81 vilayetini gezdim, İzmir kadar kirli başka yer görmedim. Büyükşehir Belediye Başkanı'na bilgi verin de şehrimizi güzelleştirsin." dedi. CHP'lilerin kendi içinden hiç beklemediği bu sözler üzerine Arısoy, partinin disiplin kuruluna sevk edildi. Arısoy, hiç kimseyi hedef almadan, sadece gerçekleri dile getirdiğini ancak buna bile tahammül edilemediğini vurguladı. Ardından bir toplantı için Mart 2010'da gelen spor yorumcusu Toroğlu, İzmir'in çok güzel bir şehir olduğunu söyleyerek, ardından şu eleştirileri dile getirdi: "Kordon inanılmaz güzel ancak akşam oraya iniyorum, terkedilmiş bir şehir. Bira şişeleri etrafta geziyor, çünkü karanlık. Oraya şahane ışıklar dikilir. Atla deve değil ki, kaç kilometrelik yer? Turistin tuvaleti gelse, gidecek yer yok. Nasıl bir İzmir bu?"
İzmir'in geri kalmışlığını eleştiren isimlere, son olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik katıldı. Şehrin içinde bulunduğu durumu, "İzmir, dört tekerine fren takılmış araba gibi. Burnu akmış, kir pas içinde bir çocuk gibi." sözleriyle eleştirdi. Konya'da bir tek gecekondu bile bulunmadığına dikkat çeken Hüseyin Çelik, İzmir'de ise sadece bazı evlerin gecekondu olmadığını vurguladı. Kayseri ve Konya gibi şehirleri örnek göstererek eleştirilerine devam eden Çelik, İzmir'den armoni değil, kakafoni çıktığını, bu şehirde merkezî hükümetin yaptıklarını kimsenin inkar edemeyeceğini söyledi.
AK Partili Çelik'in eletirilerine, İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu sert tepki gösterdi. İzmir'i hırpalamaya kimsenin hakkı olmadığın söyleyen Kocaoğlu, bu sözlerin 3,5 milyon İzmirliyi rencide ettiğini savundu: "İzmir, bir semti olabilecek kentlerle kıyaslayarak iyice rencide ediliyor. Kimsenin sabahtan akşama İzmir'i hırpalamaya hakkı yok."
Başkan Kocaoğlu, geçen yıl CHP'li Mehmet Arısoy'un yaptığı eleştiriye de, "Yapılanlar, ağaç kurdu gibi partiye içten zarar verir. Parti aleyhine konuşan siyasetçi, kendi ayağına kurşun sıkar ve kendisi topallar." şeklinde cevap vermişti.
CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum ise AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in İzmir'e yönelik eleştirilerinin arkasında, hükümetin metro projesine destek vermemesiyle ortaya çıkan anlayışın yattığını iddia etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder